Inhimillisyyden trendi valtaa myös kiinteistöbisneksen

Mikä lie syynä siihen, että ihmiset ovat alkaneet havittelemaan inhimillisempiä asioita. Pönötys, kalsea ja ylijuhlava ovat eilistä päivää. Tänään trendinä on rento, empaattinen ja kodikas. Etenkin viime vuosituhannen lopussa kaikki suuri ja näyttävä oli hienoa. Nyt myös suuren pitää olla ”ihmisen kokoista”. Trendi näkyy myös kiinteistöbisneksessä esim. kauppakeskusten interiöörejä suunnitellessamme: vaikka tilat ovat neliömääriltään aina vaan suurempia, erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että ne silti tuntuisivat kutsuvilta ja ystävällisiltä.

Tampere-talo avoimeksi kaikille
Monet kulttuurikeskukset on rakennettu pönötyksen kulta-aikana. Silloin uskottiin, että kun talo on juhlava, ihmiset juhlavoituvat sinne tullessaan. Näin itse kulttuurikokemuskin koetaan juhlavampana. Trendinä on ollut myös eksklusiivisuus ja ovien pitäminen kiinni muina kuin konsertti-/näytösaikoina. Mutta ajat ne muuttuvat tässäkin bisneksessä: olemme saaneet ilon olla mukana Tampere-talon uudistuksessa, jossa tiloista on tehty kutsuvampia sekä kodikkaampia. Nyt ovet ovat avoinna kaikille aamusta iltaan.

Suurimman muodonmuutoksen Tampere-talossa on kokenut ravintola Tuhto, joka tänään 10. helmikuuta 2017 alkaen avautuu lounas- ja illallisravintolana tarjoten skandinaavista ruokaa. Näkymät ravintolasta ovat edelleen hulppeat suoraan Sorsalammelle. Mutta nyt maisemaa voi ihailla lämminhenkisessä tunnelmassa kokematta stressiä siitä, onko mahdollisesti pukeutunut tarpeeksi hienosti: ympäristö ja tilat soveltuvat loistavasti niin hienoon illallistapahtumaan kuin rentoon viikonloppulounaaseen. Myös talon lounget, kokoustilat sekä Muumimuseo kokevat muodonmuutoksen henkien samaa, inhimillistä tunnelmaa.

Muutoksen takana on paitsi tilojen monimuotoisemman käytön ja liiketoimintojen sekoittamisen trendit myös talous ja ekologisuus. Kulttuuri-instituutiot saavat entistä vähemmän julkista rahoitusta, joten tilojen käyttöä on pakko miettiä uudelleen. Ei ole perusteltua pitää upeita julkitiloja tyhjillään suurinta osaa ajasta, kun ne joka tapauksessa on pidettävä lämpimänä ja henkilökunta paikalla. Nykyisessä trendissä kaikki voittavat, joten toivotaan vastaavia uudistuksia muihinkin kulttuurilaitoksiin!

 

//Maria Kelter

Kirjoittaja yrittää proaktiivisesti keksiä muuttuvan maailman liiketoimintaa parantavia tilaratkaisuja Suunnittelutoimisto Amerikan asiakkaille.

Jutun kuvituskuvana on Suunnittelutoimisto Amerikan yhteistyössä WSP:n kanssa Tampere-talolle suunnittelema ravintola Tuhto.

Lue lisää