Ruohonjuuren lippulaivaliike on pioneerihanke

Suunnittelutoimisto Amerikan suunnittelema Ruohonjuuren uusi lippulaivaliike on pioneerihanke joka ennakoi muutosta Helsingin keskustaan – korjausrakentaminen yleistyy mutta hankkeiden vastuullisuudessa on parannettavaa

Mannerheimintiellä 24.3.2022 avautuva Ruohonjuuren lippulaivamyymälä ja toimisto on vastuullisen korjausrakentamisen pioneerihanke. Suunnittelutoimisto Amerikan suunnittelemassa kokonaisuudessa on myymälän rakentamisen hiilijalanjälki pystytty laskemaan poikkeuksellisesti jo suunnittelun aikana. Merkittävää on myös lippulaivaliikken elinkaaritavoite, joka on 10 vuotta, kauppatiloille tyypillisen 3-5 vuoden sijaan.

”Yritykset kiinnittävät omassa vastuullisuusstrategiassaan paljon huomiota toimistotyön ja tuotantoketjujen vastuullisuuteen. Usein unohdetaan, että itseasiassa rakentaminen tuottaa valtavan osan hiilipäästöistä. Vastuullisen yrityksen pitäisi huomioida tämä myös toimistotilan tai liiketilan rakentamisessa ja suunnittelussa.” toteaa Suunnittelutoimisto Amerikan toimitusjohtaja, arkkitehti Sami Maukonen.

Yksi osa ongelmaa on ollut se, että korjausrakentamisen tai sisustusarkkitehtuurin hankkeisiin ei ole ollut valmiita hiilijalanjäljen laskentamalleja. Ratkaisuksi Suunnittelutoimisto Amerikka on kehittänyt prosessin, jonka kautta laskeminen on riittävällä tarkkuudella mahdollista. Menetelmän ansiosta Ruohonjuuren lippulaivaliikkeen rakentamisen hiilijalanjälki onkin 15% normaalia pienempi. Myymälän elinkaarella on merkittävä vaikutus hiilijalanjälkeen. Kaupan alan tiloilla on voimakas tarve uusiutua, mikä johtaa usein turhaan rakentamiseen. Ruohonjuuren lippulaivaliikkeessä uudistumisen tarvetta on pyritty ratkaisemaan modulaarisuudella ja muuntojoustavuudella sekä kestävillä materiaaleilla. Päämateriaalit ovat suomalainen kuusi, korkki, tiili, linoleum ja teräs.

 

Ruohonjuuri flagship mannerheimintie

Ruohonjuuren 700-neliöinen lippulaivaliike avautuu historialliseen Armas Lindgrenin vuonna 1914 suunnittelemaan taloon Mannerheimintie 7:ssä, entisiin Nordea-pankin tiloihin. Mahdollisimman paljon vanhaa historiallista sisätilaa on säilytetty ja muutoksia on tehty vain, jos se on ollut myymälän elinkaaren kannalta oleellista. Toimistotila on kalustettu lähes kokonaan Ruohonjuuren olemassa olevilla kalusteilla, myymälätilan uudet kalusteet ovat Amerikan suunnittelemat ja kotimaisilta valmistajilta. Ruohonjuuri on ollut kestävän kehityksen edelläkävijä  jo vuodesta 1982. Ruohonjuuren investoinneissa painotetaan innovatiivisia ja ekotehokkaita ratkaisuja, jotka ovat erityisen tärkeitä myymälä korjaushankkeissa.

”Viihtyvyys ja käyttötarkoitusta tukeva muotoilu ovat merkittävä osa vastuullista rakentamista. Ruohonjuuren asiakkailla on vahva yhteinen arvotausta, joten sosiaalisuus ja kohtaaminen ovat olleet myös suunnittelun keskiössä. Myymälään on luotu tiloja uudenlaisille palveluille.” Maukonen kertoo.

Ruohonjuuren lippulaivaliike toimii myös erilaisten uusien konseptien pilottipaikkana ja samassa yhteydessä olevat toimistotilat nopeuttavat palautteen ja ymmärryksen saamista kaupan puolelta. Kadulle avautuva monikäyttötila Ruohonjuuren keidas on tarkoitettu asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden käyttöön.

”Viime vuodet ovat osoittaneet, että hyvät konseptin menestyvät myös vaikeina aikoina. Kaupunkien keskustoissa perinteiset toimialat, kuten tässä korttelissa pankki, antavat tilaa uusille vastuullisille toimijoille. Itse toivon että Helsingin keskusta olisi tulevaisuudessa mahdollisimman monipuolinen ja elävä.” Maukonen toteaa.

Ruohonjuuri flagship mannerheimintie

Suunnittelutoimisto Amerikka

Suunnittelutoimisto Amerikka on vuonna 2004 perustettu toimisto, joka suunnittelee tiloja ja kiinteistöjä sekä toimii konsulttina aluekehityshankkeissa. Yhteistyö sekä käyttäjien että kiinteistökehittäjien kanssa tuo asiakaslähtöistä näkemystä suunnitteluun. Amerikka hyödyntää työssään monipuolisesti tutkimustietoa ja dataa, luovaa osaamista ja alan uusimpia menetelmiä. Suunnittelutoimisto Amerikan käsialaa ovat monet Helsingin ydinkeskustan vetovoimaisimmista konsepteista, kuten Kampin Kortteli, Tapahtumatalo Bank, Gillet Bistro & Bar sekä uudistunut Kaivopiha. Työn alla juuri nyt on myös Rautatieaseman uudistus- ja korjaushanke. Lue tästä Amerikan kestävien suunnitteluratkaisujen teknisestä puolesta. 

Ruohonjuuri

Ruohonjuuri on luomuun, luonnonkosmetiikkaan ja terveystuotteisiin erikoistunut hyvinvoinnin erikoiskauppa. Jokainen tuotteemme on parempi valinta ihmisen ja ympäristön kannalta. Ruohonjuurella on Suomessa 16 omaa myymälää sekä verkkokauppa. Kansainvälisesti meidät löytää ruohonjuuri.com sekä happyfoodstore.se

Oheinen teksti on Suunnittelutoimisto Amerikan lehdistötiedote Ruohonjuuren lippulaivaliikkeen avajaisiin liittyen. 

Lue lisää