Faktat

Kohde:
Ruohonjuuren lippulaivaliike Mannerheimintie 7, Helsinki

Asiakas:
Ruohonjuuri Oy

Ajankohta:
2021-2022

Laajuus:
Myymälä- ja toimistotilat 850m2

#designbyamerikka:
Lippulaivaliikken konseptin strategisen, toiminnallisen ja visuaalisen konseptin kehitys yhdessä tilaajan kanssa, kehitystyöpajojen valmistelu ja fasilitointi. Toimistotilojen konseptisuunnittelu. Liiketilan urakka- ja toteutussuunnittelu, myymäläviestintä ja opastus. Kestävän kehityksen ja hiilijalanjälkilaskennan pilottihanke.

Työryhmä

  • AMERIKKA: Taija Maunu, Fiia Mustonen, Sami Maukonen, Susanna Leppänen, Tomi Jokinen, Teemu Nojonen, Matias Hietanen, Topi Vallarén, Oona Airas, Mikko Lahti
  • Ruohonjuuri (Tilaaja)
  • Ylva Oy (Kiinteistönomistaja)

Top 4

  • Ruohonjuuri-aktivisimin paluu juurille keskustan lippulaivaliikken muodossa
  • Suomen hienoin luonnonkosmetiikkaosasto
  • Elämykselliset tilatunnelmat ja monipuoliset tilojen käyttötavat
  • Näyttävä ja toimiva liiketila - design ja kestävyys edellä!

ELÄMYKSELLINEN LIPPULAIVAMYYMÄLÄ KESTÄVYYDESTÄ TINKIMÄTTÄ

YHTEISET TAVOITTEET,
ARVOMAAILMA JA TAHTOTILA

Amerikka on kehittänyt yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Ruohonjuuren kanssa uuden lippulaivaliikkeen Helsingin keskustan paraatipaikalle Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmaan. Heti työn alussa Ruohonjuuren, Amerikan ja kiinteistön omistajan Ylvan kanssa syntyi vahva kolmikantainen halu tehdä tilasta kestävän kehityksen periaatteet huomioiva liiketila, johon Amerikka omalla konseptisuunnittelun kokemuksellaan toisi aimoannoksen näyttävyyttä, toiminnallisuutta ja elämyksellisyyttä. Yhteinen tahtotila oli tuoda lisää elämää keskustan kivijalkaan.

Suunnittelun lähtökohdat ja design

  1. Konseptikehitys on tehty tiiviissä yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa. Amerikan vetämissä työpajoissa on rakennettu vahva pohja liikkeen konseptille, tutkittu tarkasti työntekijöiden kanssa toiminnalliset lähtökohdat ja toiveet strategisille ja tilallisille ratkaisuille.
  2. Myymälä on suunniteltu kestämään aikaa ja muuntautumaan erilaisiin tapahtumiin ja tilanteisiin. Monipuolisten tilojen käyttöastetta on parannettu esim. keskittämällä Ruohonjuuren konttori- ja myymälätoiminnat saman katon alle ja lisäämällä tilaan uusi neuvottelusiipi, jota voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Lisäksi toimistopuolella on eri kokoisia ja jaettavia tiloja ja liiketilan kalustus on suunniteltu käytettäväksi monessa eri tilanteissa.
  3. Suunnitteluratkaisuissa ei ole tingitty visuaalisesta näyttävyydestä ja wow-elementeistä. Materiaalivalinnoissa on luonnollisesti huomioitu ekologisuus ja valinnat noudattavat myös kiinteistön asettamia LEED-ympäristösertifikaatin vaatimuksia.

VAHVA HALU KEHITTÄÄ YHTEISTYÖSSÄ KESTÄVÄ LIIKETILA

Kestävä kehitys

Sekä asiakkaalla että kiinteistön omistajalla on tiloja kohtaan korkeat kestävän kehityksen tavoitteet ja intressit. Tavoitteena on arvioida ja seurata pinta- ja rakennusmateriaalien ekologisuutta yleistasoisin hiilijalanjälkilaskelmin ja liiketilan on vähintään täytettävä LEED ID+C v4 Gold -vaatimukset osana laajempaa kiinteistön Grand Hansa -hanketta. Lisäksi hankkeessa on inventoitu vanhojen tilojen pintamateriaaleja ja pyritty säilyttämään niitä mahdollisimman paljon, myymäläilmeen mukaisesti.

Ruohonjuuren uusi flagship-store Manskulla on kestävän korjausrakentamisen pilottihanke. Olemme hyödyntäneet suunnittelussa tietomallipohjaista hiilijalanjäljen laskentaa. Lisäksi olemme analysoineet korjausrakentamisen ja retail-hankkeen vastuullisuutta kokonaisuutena lukujen ja laskennan tulosten kautta, saadaksemme luotettavan kuvan siitä, mitkä toimenpiteet vaikuttavat tehokkaimmin hankkeiden kestävyyteen. Kestävyys liittyy rakentamisen kaikkiin vaiheisiin kokonaisvaltaisesti. Ensimmäinen edellytys kestävyyden saavuttamisessa onkin se, että tavoitteet, toimenpiteet ja tahtotila ovat mahdollisimman yhteneväiset kaikilla projektin osapuolilla. Pilottihankeen toteutuksen on mahdollistanut se, että Ruohonjuuri ja kiinteistön omistaja Ylva, ovat molemmat osaltaan asettaneet sekä kestävyyden tavoitteet ja toimenpiteet prioriteettilistan kärkeen.” / Sami Maukonen, CEO, Suunnittelutoimisto Amerikka

Kaipaako kohteesi kehittämistä? Olemme käytössäsi! Ole yhteydessä Asiakkuusjohtajaamme Maria Kelteriin sähköpostitse maria.kelter@amerikka.fi, tai soittamalla +358 40 595 8580

Amerikkalaisen kommentti

Pilottihankeen toteutuksen on mahdollistanut se, että Ruohonjuuri ja kiinteistön omistaja Ylva, ovat molemmat osaltaan asettaneet sekä kestävyyden tavoitteet ja toimenpiteet prioriteettilistan kärkeen. / Sami Maukonen, CEO, Suunnittelutoimisto Amerikka

Lue lisää