Vauhtia kestävään korjausrakentamiseen!

Suomen kansallisvarallisuudesta 83 % on kiinteistöjä ja kiinteistöjen osuus Suomen ilmastopäästöistä on 35 %. Ei siis ole yllättävää, että rakennusala on aivan keskeinen toimiala sovittujen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa.

Rakennusalan vastuu ja velvoite hiilipäästöjen vähentämisessä on valtava. Vastuiden ja velvoitteiden lisäksi myös tilanteesta aukeavat liiketoimintamahdollisuudet ovat valtavat. Useat rakennusalan yritykset ovat nähneet tilanteessa uusia mahdollisuuksia ja ovat tyytyväisiä siitä tosiasiasta, että rakennusala on noussut suorastaan innovaatioalaksi.

Näyttää siis siltä, että laiva menee oikeaan suuntaan. Uudisrakentamisessa suunta onkin jo selvä. Energiaratkaisuiden ja uudisrakentamisen vaikuttavuus hiilipäästöjen vähentämisessä on suuri ja uusien toimintamallien hyödyntäminen on korjausrakentamiseen verrattuna suoraviivaista. Hiilineutraalisuuden tavoittelussa regulointitoimenpiteiden kohdistaminen aluksi uudisrakentamiseen on ollut siis perusteltua.

Korjausrakentamisen liiketoimintamahdollisuuksien näkökulmasta pelisääntöjen laatiminen tapahtuu kuitenkin liian hitaasti ja laiva kulkee tällä hetkellä ilman kapteenia. Nykyinen regulaatio keskittyy teknologialähtöisiin toimiin tai on liian yksityiskohtaista. Yhteisten pelisääntöjen ja sääntelyn pitää olla tavoitepohjaista (mm. selkeät päästörajat), jotta pitkän tähtäimen suunta korjausrakentamisessakin on selvä ja investointeja innovaatioihin kannattaa tehdä. Nyt olisi korkea aika kääntää katse olemassa oleviin kiinteistöihin, määritellä selkeät tavoitteet ja kehittää toimintamallit tavoitteiden saavuttamiseksi myös korjausrakentamisen puolella.

Suunnittelutoimisto Amerikka on vastuullisen korjausrakentamisen edelläkävijä. Hyödynnämme projekteissamme mm. hiilijalanjäljen laskentamallia sekä vastuullisuusluokiteltua materiaalikirjastoamme. Haluamme osallistua aktiivisesti keskusteluun kestävästä rakentamisesta ja siksi olemme mukana kesäkuun 28. päivä Porin Suomi Areena-tapahtumassa. Olemme mukana paneelikeskustelussa aiheesta ”Onko kotini arvoton ilmastopommi?”. Paneelin tarkoituksena on nostaa esille kestävän rakentamisen haasteita ja saattaa ne yleisön sekä päättäjien tietoon. Seuraa striimiä www.suomiareena.fi tai saavu paikalle Poriin!

 

SuomiAreena Eetunaukiolla 28.6.2023 klo 16:00 – 16:45 yhdessä Green Building Council Finland, Granlund, Saint-Gobain Finland, NREP otsikolla Onko kotini arvoton ilmastopommi?”.

Keskustelua juontaa Samppa Lappalainen, JKMM Arkkitehdit, toimitusjohtaja, arkkitehti. Keskustelijoina Henna Helander, arkkitehti SAFA, Riku Patokoski, toimitusjohtaja Bonava Suomi Oy, Sami Maukonen, toimitusjohtaja Arkkitehti SAFA, Suunnittelutoimisto Amerikka Oy ja Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, Green Building Council Finland.

 

Artikkelin on kirjoittanut Amerikan toimitusjohtaja, Sami Maukonen yhdessä sisustusarkkitehti, kestävän kehityksen asiantuntija Roosa Verkasalon kanssa. Kuvituskuvana artikkelissa Helsingin Päärautatieasema, jonka uudistuksessa Amerikka on ollut mukana vuodesta 2018 saakka. Lisää tästä projekstissa täällä.

Lue lisää