Uuden Ilmailumuseon ensimmäisen vaiheen suunnitelma

Uusi Ilmailumuseo

Suunnittelutoimisto Amerikka Oy on tehnyt uuden Ilmailumuseon ensimmäisen vaiheen suunnitelman tiiviissä yhteistyössä Ilmailumuseon ja Vantaan kaupungin kanssa. Suunnittelussa on korostettu Aviapoliksen lentoteemaista identiteettiä. Rakennuksen muodossa on haettu helppoa lähestyttävyyttä, uteliaisuutta, leikkisyyttä ja kepeyttä lennokeista. Amerikan ehdotuksessa rakennuksen taitteista paperilennokkimaista muotoa tukevat rauhalliset ja yhtenäiset vaaleat julkisivupinnat. Pinnat ovat osittain läpikuultavaa materiaalia, jolloin museo toimii viisteisten pintojensa kanssa kulkua ohjaavana elementtinä, ”lyhtynä”, kaupunkikuvassa.

Kuten kaikessa Amerikan suunnittelutyössä, myös Ilmailumuseon suunnitelmassa huomioitiin erityisesti kaupunkikehityksen näkökulma, saavutettavuus sekä huollon helppous. Amerikka on panostanut suunnitelmassaan elämyksellisiin ja houkutteleviin tiloihin, joiden toiminnallisuus on huolellisesti mietitty.  Keskeisimmät kohderyhmät ja niiden tarpeet on huomioitu suunnittelussa. Myös eri sidosryhmien välinen yhteistyön sujuvuus on ollut tärkeä suunnittelun lähtökohta.
Uusi Ilmailumuseo

Ilmailumuseon lähialue eli Aviapolis

Aviapolis kehittyy voimakkaasti ja kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi työnteon, asumisen ja viihtymisen keskittymäksi. Ilmailulla on merkittävä rooli alueen historiassa, nykypäivässä ja tulevaisuudessa. Uusi Ilmailumuseo tulee olemaan Aviapoliksen sydän. Museo tarjoaa kiehtovan kohtaamispaikan alueen asukkaille, toimijoille ja vierailijoille. Museon aktiivinen toiminta tapahtumista vaihtuviin näyttelyihin tuo ilmailun historiaa ja tulevaisuutta näkyväksi osaksi Aviapoliksen katukuvaa. Museon näkyvä rooli lisää alueelle kävijöitä, sekä lisää vetovoimaa ja näkyvyyttä. Uudesta Ilmailumuseosta tulee keskeinen osa Aviapoliksen kiehtovaa identiteettiä.

Uusi Ilmailumuseo

Tiiviissä yhteistyössä Ilmailumuseon ja Vantaan kanssa tehdyssä ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelmassa Amerikan suunnittelijat halusivat korostaa sekä Aviapoliksen alueen lentoteemaista identiteettiä että kaupunkilaisille sopivaa elämyksellistä oppimis- ja kokoontumispaikkaa. Keskeisellä sijainnilla Uusi Ilmailumuseo muotoutuu tulevaisuuden aktiiviseksi toiminta- ja näyttelypaikaksi.

Suunnitelmassa korostettiin erityisesti Ilmailumuseolle keskeisiä  periaatteita: uteliaisuutta ja elämyksellisyyttä.  Uusi Ilmailumuseo on ainutlaatuinen ja vetovoimainen vierailukohde, jonne odotetaan n. 100 000 kävijää vuosittain. Museo luo vahvoja elämyksiä, ja haastaa kävijänsä osallistumaan sekä pohtimaan ilmailuun liittyviä kysymyksiä.

Vantaan Kaupunginhallitus päätti hankkeen etenemisestä kokouksessaan 15.6.2021. Lue Ilmailumuseon tiedote tästä.

Artikkeli on kirjotettu yhteistyössä Amerikan arkkitehti SAFA Susanna Leppäsen ja arkkitehti SAFA ja luova johtaja Teemu Nojosen kanssa. 

Uusi Ilmailumuseo

Lue lisää