Faktat

Kohde:
Makasiinirannan kehitys

Asiakas:
NREP / SRV (kilpailun järjestäjä: Helsingin kaupunki)

Ajankohta:
2021-2022

Laajuus:
Makasiiniranta, Helsinki

#designbyamerikka:
Kilpailuesityksen kokonaiskonseptin ja palvelurakenteen suunnittelu

Työryhmä

  • Amerikka: Sami Maukonen, Susanna Leppänen, Teemu Nojonen, Tuuli Korjus, Matias Hietanen, Linda Praulina, Topi Männynsalo
  • Suunnitteluryhmä South Harbourin muut jäsenet: NREP, SRV Group, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise
  • Yhteistyökumppanit ja suunnittelutyössä avustaneet: John Nurmisen säätiö, WSOY, Accor, Marriott, NREP, Hello Ruby
  • Kuvat: South Harbour-kilpailuryhmä

Uusi Makasiiniranta: Helsingin paraatipaikka uudistuu isolla kädellä

Makasiiniranta kehittyy

Suunnitteluryhmämme South Harbour (NREP, SRV Group, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise, Suunnittelutoimisto Amerikka) osallistui Makasiinirannan kehittämisestä järjestetyyn kansainväliseen suunnittelukilpailuun ehdotuksella Makasiinipromenadi. Amerikan rooli oli kilpailuesityksen kokonaiskonseptin ja palvelurakenteen suunnittelu. Uusi Makasiiniranta on Helsingin kantakaupungin merellinen osa, josta kaikki voivat olla ylpeitä. Se on suunniteltu mukautumaan ja kehittymään. Kokonaisuus suhtautuu kunnioittavasti sitä ympäröivään kaupunkiin. Se täydentää ja lisää luontevasti alueen palveluita ja luo uuden paikan, jossa kävijät ovat pääroolissa.

Empaattinen näyttämö monipuoliselle kaupunkikulttuurille

Hankkeen suunnittelua on ohjannut kolme keskeistä periaatetta: yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja empaattisuus. Nämä fundamentit heijastuvat läpi koko suunnitelman. Erityisen selkeästi ne näkyvät alueen monipuolisissa toiminnoissa ja palvelurakenteessa, jotka on kohdistettu laajasti kaikille kaupunkilaisille.

Rantapromenadi yhdistää

Rantapromenadi, laaja julkinen ulkotila, on alueen ydin. Se liittää yhteen rakennukset, ympäristön, meren ja ihmiset ja toimii alueen tapahtumien keskuksena. Promenadi alkaa Esplanadin puistosta ja yhdistää Vanhan kauppahallin ja tulevan Arkkitehtuuri- ja designmuseon osaksi ranta-alueen kokonaisuutta. Kauppahalli, sen yhteyteen tehtävä uusi ravintolapaviljonki ja terassialue muodostavat yhdessä suomalaisen ruokakulttuurin keskittymän, Finnish Food Districtin. Promenadin varrella sijaitsevat myös hankkeen uudisrakennukset. Niiden maantasokerroksessa on ravintoloita ja kahviloita, ylempien toimistokerrosten sisäänkäynnit, hotellin yhteydessä oleva design-alue sekä Orangerie, ympäri vuoden avoinna oleva vihreä keidas ja tapaamispaikka.

Satamarakennuksista kulttuurimatkalle

Olemassa olevat satamarakennukset sekä Ratakuilun alue tarjoavat monipuolisesti kulttuuria, osaamista ja ajanvietettä. Satamataloon avautuva Baltic Sea House on koko perheen näyttely-, ja oppimiskeskus, jonka perustan muodostaa John Nurmisen säätiön Itämeriaiheinen kokoelma. Nykyinen huoltokansi muutetaan sisätilaksi ja sinne tulee Helsinki Learn&Play, WSOY:n lastenkirjallisuuteen perustuva teemakokonaisuus sekä alueen käyttäjiä palvelevia vähittäiskaupan tiloja. Ratakuilun aukiolla, katutason alapuolella on Ratakuilu SPA, aito, urbaani suomalainen kaupunkikylpylä.

 

 

Ajallisesti ja arvollisesti kestävää

Alueen uudisrakennusten varmaotteinen arkkitehtuuri ammentaa historiasta, elää tässä päivässä ja kurkottaa tulevaisuuteen. Monitasoinen kaupunki- ja palvelurakenne toteutetaan vastuullisesti: alue on kestävän rakentamisen näyteikkuna, ydinkeskustan puurakentamisen hiilineutraali edelläkävijä. Uusi Makasiiniranta on tehty kestämään aikaa: sillä on kova kuori mutta pehmeä sydän.

 

Kaipaako kohteesi kehittämistä? Olemme käytössäsi! Ole yhteydessä Asiakkuusjohtajaamme Maria Kelteriin sähköpostitse maria.kelter@amerikka.fi, tai soittamalla +358 40 595 8580.

Lue lisää