Faktat

Kohde:
Hansakortteli, Turku

Asiakas:
Kauppakeskus Hansa Ky

Ajankohta:
2016 – 2020

Laajuus:
20 000 m²

#designbyamerikka:
Konseptikehitys sekä urakka- ja toteutussuunnittelu yhdessä Schauman Arkkitehdit Oy:n kanssa

Top 3

  • Kauppakeskuksen mittava yleisuudistus
  • Kauppakeskuksen asiakaskokemuksen parantaminen
  • Esimerkillinen yhteissuunnittelun prosessi tilaajan, arkkitehtitoimiston ja tilasuunnittelijan välillä

Työryhmä

  • Amerikka: Olli-Pekka Vaija, Veera Andreasén, Taija Maunu, Mervi Karvinen, Matias Hietanen, Fred Ash, Jere Gröhn, Jussi Salmivuori, Sami Maukonen, Teemu Nojonen ja Tomi Jokinen
  • Kauppakeskus Hansa Ky
  • Schauman Arkkitehdit Oy

Lähtökohdat:

Hansakorttelin mittava, 25 miljoonaa euroa maksanut kokonaisuudistus paransi kauppakeskuksen viihtyvyyttä, sisäisiä kulkuyhteyksiä, esteettömyyttä ja energiatehokkuutta. Työ vietiin läpi Suunnittelutoimisto Amerikan ja Schauman Arkkitehtien työyhteenliittymänä ja se käsitti suunnittelun konseptivaiheesta toteutussuunnitteluun.

Hansakorttelin uudistus näkyy kuluttajalle parempana asiakaskokemuksena, mutta se käsittää myös toiminnallisia parannuksia. Keskeistä työssä oli kehittää Hansakorttelin avaruutta ja kulkuyhteyksiä. Kauppakeskuksesta poistettiin näköesteitä ja uusittiin opastusta, mikä helpotti löydettävyyttä. Kiertokulkua parannettiin avaamalla uusia käytävä-, liukuporras- ja hissiyhteyksiä.

Uudistukset vanhaa kunnioittaen:

Hansakortteli on alun perin perustunut aukioihin ja niiden välisiin yhteyksiin. Hieno sisäkortteliajatus oli vuosien saatossa hieman hämärtynyt ja nyt se palautettiin takasin. Uusien kauppakäytävälinjauksien myötä näkyvyys liiketiloihin parani. Yleisilme kohentui uusien shopfronttien, alakattojen, lattioiden ja valaistuksen ansiosta. Myös portaisiin, kaiteisiin ja akustiikkaan kiinnitettiin huomiota. Opasteet ja valomainokset uusittiin. Uudistus toi mukanaan wau-elementtejä, istuskeluryhmiä, muita kalusteita sekä uudet WC-tilat. Myös lämmitys-, vesi- ja viemärijärjestelmät, jäähdytys, ilmanvaihto, sähköjärjestelmät, palo- ja poistumisjärjestelmät sekä savunpoisto laitettiin uuteen uskoon.

Uudistukset tehtiin vanhaa kunnioittaen ja kiinteistöjen omaleimaisuutta arvostaen. Kaikki visuaalisen ilmeen teemat kytkeytyvät Hansakorttelin historiaan, Hansaliittoon ja Turkuun historiallisesti merkittävänä kauppapaikkana. Näin Hansakorttelin uusi visuaalinen ilme kestää aikaa. Uudistuksen kruunu on Pilvi-valoteos Hansatorin yllä. Siinä toistuu vuodenaikojen väritys ja tunnelma. Valoteosta pystyy muokkaamaa teema- ja juhlapäivien mukaan.